Tilbage til oversigten

Dine styrker

Vi har alle forskelige styrker som vi kan trække på.

Mine styrkerVi har alle forskelige styrker som vi kan trække på. Dine styrker aktives når du udsættes for en hændelse. Nogle gange handler du helt automatisk, fordi ”dit system” mener at det kender situationen fra før. Hvis du hører noget der minder om en kritik rettet mod dig, tænker du måske at det er uretfærdigt og går din vej. Eller du tager skylden på dig og får dårlig samvittighed. Eller du begynder at forsvare dig. Det kan også være at du ignorer det det bliver sagt, slet ikke hører nogen kritik, eller overhører det og siger til dig selv, at det vil du ikke gøre til noget problem. Uanset hvad du gør så udspringer dine handlinger af dine tidligere erfaringer. Ovenstående eksempler er styrker, også selvom du måske tolker forkert i den aktuelle situation. Det er en styrke at ”dit system” forsøger at beskytte dig. Det er måske ikke hensigtsmæssigt – men det er en anden diskussion.

Dine mentale styrker kan altså være, at du lukker af over for kritik, eller at du reagere. Det afgørende er hvad der er bedst for dig lige nu, i situationen.

Det er derimod, ikke en styrke, hvis du reagere på en måde som ikke er hensigtsmæssig for dig. Det kan være at du arbejder det du hørte som en kritik ind i dig selv. Du er måske selvbebrejdende eller bange for at du har lavet fejl og er ængstelig for hvad det vil kunne få af konsekvenser. Du begynder måske at lave mindre for ikke at lave fejl. Måske kan du ikke slippe tanken om at du har lavet fejl. Tankerne kører i ring og du begynder måske at sove dårligere.

Du er nået til et punkt hvor du er udsat for høj mental belastning. Det er vigtigt at du får talt med nogen om det du går med, så der kan ske en reduktion af din belastning.

Jo mere selvindsigt du har, desto mere udtalt vil din mentale styrke være. Din mentale styrke kan også være stor hvis du bearbejdet dine indtryk og deler dine tanker og følelser med andre. Robuste personer har typiske høj grad af mental styrke.

Se på figuren og overvej, hvor du befinder dig. Er du i A, B, C eller D?

Hvis du er i C eller D så overvej, hvad det er, der kan aktivere din mentale styrke.

Hvis du er i A eller B så overvej hvad det er, der aktivere dine mentale styrke.

Er du i A eller C så kan du overveje, hvordan du kan reducere den mentale belastning, du er udsat for. I C kan du også overveje styrker, som gør dig robust, altså styrker som er med til at få dig til at stå fast og sige fra, når du udsættes for noget, du ikke bryder dig om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *